PARAMETRY:
białko ogólne – 36-39%
tłuszcz surowy – 11-14%
włókno surowe – 4-7%
wilgotność – 10,5-12,5%
ZASTOSOWANIE:
Prosoja Bona 38-12 może stanowić główne lub jedyne źródło białka sojowego w mieszankach paszowych dla drobiu i trzody chlewnej. Dzięki optymalnej zawartości naturalnie występującego oleju ogranicza konieczność dodawania tłuszczu w formie płynnej, poprawiając efektywność i wartość odżywczą paszy.
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE PRODUKTU:
-
unikatowość i naturalność: Prosoja Bona powstaje z pełnotłustych nasion soi, poddanych kondycjonowaniu, obróbce termicznej, ekspandowaniu i częściowemu tłoczeniu oleju. Taki proces zapewnia optymalną zawartość tłuszczu i wysoką wartość biologiczną białka. Brak chemicznych dodatków zapewnia naturalność produktu;
-
wysoka strawność: zastosowanie Prosoi Bony w żywieniu zwierząt, dzięki indeksowi rozpuszczalności dyspersyjnej białka na poziomie ok. 24%, przekłada się na znakomite wyniki produkcyjne – lepsze przyrosty dobowe, niższe zużycie paszy, wyższą nieśność drobiu i mleczność u loch;
-
wysoka wartość biologiczna białka: Prosoja Bona to uszlachetniony produkt o wysokiej wartości biologicznej białka, co zapewnia jego efektywne wykorzystanie. Niski poziom substancji antyżywieniowych, świadczy o wysokiej jakości surowca;
-
idealna podstawa białkowa w paszy: optymalna zawartość białka i tłuszczu sprawia, że Prosoja Bona jest wygodna w stosowaniu i może być jedynym sojowym komponentem wysokobiałkowym w paszach dla drobiu i trzody chlewnej;
-
źródło naturalnego tłuszczu: stosowanie Prosoi Bony w mieszankach paszowych pozwala znacząco ograniczyć dodatek płynnego oleju, co usprawnia proces mieszania i obniża koszt receptury;
-
produkowany w Polsce: Prosoja Bona powstaje w polskiej fabryce, a większość używanych nasion pochodzi z krajowych upraw. Ze względu na ograniczoną dostępność surowca w Polsce, częściowo wspieramy się importem, jednocześnie od lat aktywnie promując rodzimą uprawę soi, by w przyszłości uniezależnić się od dostaw z zagranicy;
-
wyjątkowo smakowity: naturalność oraz zawartość tłuszczu w Prosoi Bonie korzystnie wpływają na smak produktu, zwiększając jego atrakcyjność i pobranie paszy przez zwierzęta.
GŁÓWNE ZALETY:
• wyeliminowanie czynników antyżywieniowych przy zachowaniu najwyższej jakości białka, dzięki unikalnemu procesowi produkcji; stabilność i powtarzalność parametrów produktu;
• naturalnie związany olej stanowi źródło energii i redukuje potrzebę dodawania tłuszczu do paszy;
• proces produkcji bez użycia substancji chemicznych;
• smak, zapach i kolor zachęcające do pobierania paszy przez zwierzęta.
TYP PRODUKTU:
Nasiona soi kondycjonowane, hydrotermicznie obrabiane, ekspandowane, delikatnie tłoczone i strukturyzowane.