Prosoja Fat 34-19 to wysokobiałkowy i wysokoenergetyczny komponent paszowy, przeznaczony do żywienia wszystkich grup bydła, drobiu, trzody chlewnej. Powstaje z pełnego ziarna soi, poddanego kilkuetapowemu procesowi obróbki cieplnej, ciśnieniowej oraz mechanicznej, bez udziału procesów chemicznych.
Włączenie komponentu do dawki krów mlecznych ma pozytywny wpływ na ich rozród (poprawia widoczność rui, ułatwia zagnieżdżenie się zarodka, gwarantuje prawidłowy rozwój płodu). Wszystko za sprawą dostarczenia im bezpiecznej energii (bez ryzyka kwasicy). Energia z Prosoja Fat pochodzi z tłuszczu, którego forma jest nie tylko bezpieczna, ale również pożądana w żywieniu bydła. Innowacyjna technologia produkcji powoduje, że drobiny tłuszczu są zamknięte w strukturze cząsteczki razem z białkiem. Dzięki temu możemy mówić, że stosowanie Prosoi Fat idzie w parze z ochroną mikroorganizmów żwacza.
Stosowanie komponentu w produkcji mięsa (brojlery, trzoda chlewna) umożliwia realne skrócenie cyklu produkcyjnego, istotnie zwiększając roczną produkcję z 1m2. Szacuje się, że stosując Prosoja Fat 34-19 możliwe jest skrócenie tuczu o ok. 5%, a oszczędność paszy w porównaniu z najpopularniejszymi na rynku produktami wynosi ok. 6%. Produkt stosowany w żywieniu kur niosek wpływa pozytywnie na poziom nieśności i jakości jaj. Zawiera łatwo przyswajalne białko, bogate w aminokwasy egzogenne (lizyna, metionina z cystyną, treonina, tryptofan), występujące w odpowiednich proporcjach.
Skład białka Prosoja Fat 34-19 jest zbliżony do składu białka jaja kurzego, uznawanego za wzorzec przez FAO/WHO. W żywieniu zwierząt produkt dostarcza wysokowartościowe białko, które pozytywnie wpływa na bilans aminokwasów limitujących w dawce. Uzupełnia również energię w dawce i pozwala wyeliminować konieczność wzbogacania mieszanek o kilkuprocentowy dodatek oleju roślinnego. Prosoja Fat 34-19 może być również stosowana w żywieniu bydła jako źródło cennego białka „by-pass” i energii.
STRAWNOŚĆ
JAK PROSOJA FAT 34-19 WPŁYWA NA EKONOMICZNOŚĆ CHOWU:
DAWKOWANIE:
Prosoja Fat 34-19 to białkowo-energetyczny komponent paszowy. Wyróżnikami podstawowymi są: wysoki poziom białka strawnego i wysoki poziom oleju (aż 19%). Do dawki pokarmowej wnosimy pełną pulę oleju. Oprócz Prosoi Fat 34-19 wymagane jest uzupełnienie puli białka innym komponentem wysokobiałkowym.