FabrykaZUBR » Wiedza » Białko chronione w żywieniu krów mlecznych
Białko chronione w żywieniu krów mlecznych

Białko chronione dla wysokowydajnych krów
 

Żywienie wysokowydajnych krów mlecznych wiąże się z koniecznością odpowiedniego zbilansowania dawek pokarmowych. Prawidłowo dobrane żywienie powinno składać się z dobrych jakościowo pasz objętościowych oraz treściwych, które charakteryzują się wysoką przyswajalnością składników pokarmowych.
 

Właściwy bilans białka w dawce

Podstawowym składnikiem dawek pokarmowych w żywieniu krów mlecznych jest białko. Odpowiada ono w dużej mierze za wydajność zwierząt, a także osiągane parametry mleka. Niedobór tego składnika w dawce powoduje m.in.:

 

  • utratę masy ciała,

  • spadek wydajności mlecznej,

  • zahamowanie przyrostów,

  • problemy z rozrodem krów, związane z zaburzeniem pracy jajników.

Negatywne skutki wynikają również z nadmiaru białka. Wówczas obciążona zostaje wątroba, co wpływa na problemy z zacieleniem krów, powodując obumieranie zarodków. Ponadto przy nadmiarze tego składnika i jednoczesnym niedoborze energii dochodzi do intensywnego rozkładu białka w żwaczu. Następstwem tego jest wydzielanie toksycznego amoniaku, który dociera przez układ krwionośny do wątroby, gdzie przekształcany jest w mocznik. Efektem takiego procesu jest wydalenie mocznika z organizmu, wraz z moczem lub mlekiem, co wpływa negatywnie na jakość pozyskiwanego surowca.
 

Znacznie białka chronionego w żywieniu

Tradycyjne żywienie w przypadku zwierząt o wysokim potencjale produkcyjnym jest niewystarczające. Aby pokryć deficyty białkowe u wysokowydajnych krów, bez negatywnych oddziaływań na ich zdrowie i osiągane wyniki produkcyjne, coraz częściej wprowadza się do dawki białko „chronione”. Powstaje ono z wysokobiałkowych surowców poddanych nowoczesnej, wyspecjalizowanej obróbce technologicznej. Proces ten ma na celu ochronę struktury białka w żwaczu, co sprawia, że większa część białka dociera do jelita cienkiego w stanie nienaruszonym. Dzięki temu hodowca zapobiega nadmiernej ilości białka żwaczowego, a krowa może przeznaczyć większą pulę białka na produkcję mleka. Białko „chronione” składa się również z egzogennych aminokwasów „chronionych”, takich jak: metionina czy lizyna. Są to aminokwasy, które w dużej mierze wpływają na wartość biologiczną białka. Zwiększenie podaży metioniny w dawce pokarmowej krów pozytywnie wpływa na skład chemiczny mleka, poprzez wzrost zawartości kazeiny. Kazeina to białko mleka, które decyduje o wydajności sera oraz łatwości powstawania skrzepu. Większa pula aminokwasów egzogennych przyswajanych w jelicie cienkim wiąże się także z lepszym wykorzystaniem paszy, wzrostem wydajności mlecznej, podwyższeniem zawartości białka w mleku. Dodatkowo przy zastosowaniu białka „chronionego” skraca się okres międzywycieleniowy, ze względu na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego i lepszą manifestację rui. Obniża się także liczba komórek somatycznych w mleku, dzięki poprawie odporności krów. Doskonalenie żywienia ma na celu stymulowanie wyników produkcyjnych, a także zachowanie wysokiej zdrowotności stada, co bezpośrednio decyduje o opłacalności produkcji gospodarstw. Stanowi niezbędne działanie wobec obecnych wymagań pokarmowych wysokowydajnych zwierząt.

Dziękujemy! Twój formularz kontaktowy został wysłany.
Błąd! Twój formularz nie został wysłany, spróbuj ponownie.
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. W celu polepszenia jakości naszej strony używamy plików cookie. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Zgadzam się