FabrykaZUBR » Wiedza » Kwasy omega-3 i omega-6. Jak wpływają na rozród krów mlecznych?
Kwasy omega-3 i omega-6. Jak wpływają na rozród krów mlecznych?

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 to niezbędne elementy w procesie prawidłowego rozrodu krów mlecznych. Składniki te odgrywają zasadniczą rolę w trakcie dojrzewania komórek jajowych, a także wpływają na funkcje macicy i jajników. W jaki sposób należy dostarczyć omega-3 i omega-6 w dawce pokarmowej bydła mlecznego?

 

Badania potwierdzają, że zamieranie zarodków to jedna z istotniejszych przyczyn, która obniża wskaźnik cielności krów. Szacunkowo do 40% zarodków obumiera w ciągu pierwszych 28 dni po inseminacji. Prawie co drugą śmierć płodu tłumaczy się słabym wykształceniem ciałka żółtego. Oznacza to, że organizm krowy nie produkuje wystarczającej do utrzymania ciąży ilości progesteronu – czyli hormonu chroniącego ciążę.
Kwasy tłuszczowe omega-3 przyspieszają rozwój ciałka żółtego i pobudzają produkcję progesteronu, co poprawia zagnieżdżenie się embrionu i tym samym jego przeżywalność. Bardzo istotną kwestią jest ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które trafiają do jelita cienkiego.

Z kolei kwasy tłuszczowe omega-6 są prekursorami prostaglandyny – hormonu, który odpowiada za skurcze macicy i bezpośrednio wpływa na jej oczyszczenie po porodzie. Badania wskazują, że problemy z oddawaniem łożyska po wycieleniu dotykają nawet 10% bydła mlecznego w stadzie. Szczególnie dotyczy to krów po trudnym porodzie (ciąża bliźniacza czy dysproporcja ciała płodu w stosunku do ciała matki).

Zasobnym źródłem tych składników jest białkowo-energetyczny komponent Protina Fat. Dzięki specjalistycznej technologii obróbki pełnotłustych nasion soi produkt ten charakteryzuje się wysoką zawartością chronionych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Oznacza to, że Protina Fat stymuluje wskaźnik przeżywalności embrionów, a w konsekwencji przekłada się na poprawę płodności krów.

Obok zachwiania równowagi hormonalnej przyczyną zatrzymania łożyska są niedobory mineralno-witaminowe w okresie zasuszenia. Dotyczy to deficytu witamin: A i E, a także beta-karotenu, magnezu, jodu oraz selenu. Dlatego tak ważna jest prawidłowa suplementacja mineralno-witaminowa krów w okresie zasuszenia. Doskonałym dodatkiem, który kompleksowo bilansuje potrzeby krowy zasuszonej jest Naszmix KZ. Połączenie wysokoenergetycznego komponentu Protina Fat, bogatego w kwasy omega-3 i omega-6, z premiksem Naszmix KZ zapewni bezpieczny start w laktację.

Dziękujemy! Twój formularz kontaktowy został wysłany.
Błąd! Twój formularz nie został wysłany, spróbuj ponownie.
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. W celu polepszenia jakości naszej strony używamy plików cookie. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.
Zgadzam się